← Academy Blog

Як пройти HR інтерв’ю в Академію

Всім привіт! Давайте знайомитися: я - Марічка, Senior People Operations Manager у Binary Studio. Значну частину моїх завдань складає проведення співбесід з інженерами різноманітних напрямків. Цим же ж займаюся і в Академії: проводжу Skype дзвінки на третьому етапі відбору в Академію.

На мій погляд, третій етап – найбільш хвилюючий. З одного боку, ти знаходишся вже за крок до омріяної мети – найінтенсивнішого літа твого життя, тотальної відсутності сну і навчання по 8 – 10 годин кожного дня. Sounds fun, doesn’t it? ;) Або ж, іншими словами, за крок до того, щоб потрапити в Академію та отримати ґрунтовний теоретичний та практичний базис та поповнити своє портфоліо крутим веб додатком, написаним тобою з 0. Ти доклав багато зусиль під час підготовки до відбору, перечитав купу документації та рекомендованої літератури, пройшов курси на Coursera, Udemy або при інших ІТ компаніях. Постарався і, власне, під час самого відбору, прослухав лекції по декілька разів та добряче поламав голову над домашніми завданнями. З іншого ж боку, ти зовсім не знаєш, чого очікувати, оскільки у тебе невеликий досвід співбесід або ж його і взагалі немає.

Якщо ситуація тобі знайома, то ця стаття точно буде корисною. Вона розставить все по поличках, адже я детально розповім про інтерв’ю загалом, про процес підготовки, а також про те, як поводитися на знайомстві із представником команди Binary Studio Academy.

Ну що, поїхали? :)

До інтерв’ю

Нагадаю, що інтерв'ю-знайомство з представником Академії - останній відбірковий етап після тесту та завдань до відеолекцій.

Знайомитися будемо віртуально: на 10-тихвилинному Skype / Zoom дзвінку. Якщо ти на гарному рівні подужав другий етап, то в персональному кабінеті відкриється доступ до запису на співбесіду. За допомогою сервісу Calendly ти зможеш обрати зручну дату та час у одного з інтерв'юерів. Ми організувалися так, щоб кожен міг обрати максимально комфортний час, тому в Calendly ти знайдеш доступні слоти протягом практично всього дня.

До речі, у 2021, так само як і в 2019 провели ~ 200 коллів = 6000 хвилин = 100 годин розмов! І все це за 2 тижні 0о_

Як тільки ти забукаєш конкретний тайм слот, тобі надійде лист із підтвердженням та контактними даними інтерв’юера. А ми отримаємо сповіщення та почнемо готуватися до знайомства із тобою. Ти ж не думав, що до співбесіди треба готуватися лише тобі? :)

І так, для того, щоб все пройшло вдало, раджу заздалегідь подбати про декілька моментів:

  1. Напиши мотиваційний лист та надішли його через персональний кабінет. У мотиваційному розкажи про себе: чим займаєшся зараз, чому цікавишся програмуванням, чому хочеш потрапити до Академії та як плануєш справлятися із навантаженням.

Tips & tricks 1.1: пиши щиро та максимально особисто. Візьми до уваги, що на третьому етапі окрім тебе є ще ~250 бажаючих потрапити в Академію. Загуглити “як писати мотиваційний лист”, перейти по першому посиланню і скопіювати текст додумається кожен. І тільки твоя особиста історія – унікальна і допоможе тобі виділитися з натовпу.

Tips & tricks 1.2: на мою думку, написання продуманого мотиваційного листа має свої переваги, якими не варто нехтувати. По-перше, під час написання листа ти чіткіше продумаєш свій пітч (aka розповідь про себе) і зможеш його використати у розмові із представником Академії. По-друге, ти покажеш свою зацікавленість та готовність зробити максимум, щоб потрапити в Академію.

  1. Подбай про технічну сторону дзвінка: переконайся, що у тебе швидкий та стабільний інтернет, протестуй звук та камеру за день-два до призначеного коллу. Додай у Skype свого інтерв’юера, а ще скачай і тримай під рукою додаток Zoom – будемо користуватися ним, якщо Skype лагатиме.

Tips & tricks 2.1: яку би круту розповідь про себе ти не придумав, якщо тебе погано чути, все буде дарма. З мого досвіду, у людей, які користуються навушниками з мікрофоном (!), проблеми зі звуком зустрічаються не так часто.

  1. Знайди тихе приміщення, де тобі ніхто не буде заважати. Не варто співбесіду проходити на вулиці чи у переповненому кафе, адже сторонні люди відволікатимуть і тебе, і інтерв’юера.
  2. Скористайся можливістю задати питання інтерв’юеру. Якщо у тебе залишилися незрозумілі запитання, відповіді на які ти не зміг знайти на сайті, feel free звернутися до інтерв'юера під час дзвінку. Часу на розмову у нас не так багато, але ми спробуємо тобі все роз’яснити.

Під час інтерв’ю

Отож, прийшов день Х. За 5 хвилин ми з тобою маємо зідзвонитися і особисто познайомитися. Все як в тумані: ти забув усі поради, які читав; не допомогла навіть книжка про мистецтво проходження співбесіди, яку ти поклав під подушку, як і заповідали предки усіх студентів. “ЩО РОБИТИ?” – думаєш ти.

  1. Keep calm, вдихни – видихни, випий водички. Пам’ятай, наша мета – познайомитися з тобою. Ні в якому випадку не збираємося “завалювати” тебе підступними питаннями. Тому просто будь собою, посміхнися і все буде добре (с) Вакарчук.
  2. Якщо у тебе виникли труднощі (зник інтернет, запізнюєшся чи не можеш з’явитися на колл), попередь інтерв’юера. Ми всі люди і розуміємо, що в житті трапляються неочікувані речі. В ідеалі, краще попереджати заздалегідь, але якщо не вдалося зробити це завчасно, то все одно постарайся тримати нас в курсі.

Після інтерв’ю

Вуаля, ти це зробив! Чекай листа із Хоґвартсу Академії у найближчі 1 – 2 тижні. Тим часом, якщо у тебе є вільна хвилинка, спробуй свої сили у роботі над міні-проектом – нововведенням 2019 року. А поки - cheers :)