← Academy Blog

mapStudentToBinarian або як я став Binarian

Translated into:

Всім привіт! Мене звати Микита, і я JavaScript developer в Binary Studio. Сьогодні я хочу поділитися з вами тим, яким був мій шлях від студента до коуча Академії, а також поділюся деякими Tips & Tricks для вдалого проходження Академії.

Start

Після того, як я повернувся з армії у 2015 році, я захотів пов'язати своє життя з ІТ. Першою моєю роботою в ІТ було SEO (Search Engine Optimization). Я займався просуванням сайтів у пошукових системах. І так сталося, що з часом мені вдалось вирости від стажера до керівника відділу. Під час своєї роботи я зустрічав багато рутинної роботи, яку я знав, як можна оптимізувати. Саме тому я почав вивчати JavaScript для того, щоб писати прості скрипти для автоматизації роботи. Ось так виглядав мій перший код, який виводив мені список доменів в консолі браузера з біржі посилань.

var alllinks = '';
crawler = setInterval(function () {
  $('.dataTable tbody td.rPosLast .popover-holder').each(function () {
    alllinks += $(this).text() + '\n';
  });
  var elem = $('a.next.paginate_button:not(.paginate_button_disabled)');
  if (elem.length == 0) {
    console.log(alllinks);
    clearInterval(crawler);
  } else {
    elem.click();
  }
}, 10000);

Також я робив прості скрипти із запитами до API, тощо. Код був не найкращий, але найголовніше він працював і допомагав мені прискорити мою роботу. Після моїх спроб автоматизації роботи я все більше замислювався про зміну професії. Проходив прості онлайн курси та намагався поглиблювати свої знання JS. Якраз тоді мій колега вступив до Binary Studio Academy. Більшу частину робочого часу в компанії він витрачав на домашні завдання, щоб встигнути здати їх до дедлайну. І одного дня він звільнився! Як тоді я дізнався, в Академії розпочався етап фінального проекту, і він просто вже не встигав працювати та навчатися одночасно. Після закінчення Академії, він сказав: “Це найкраще літо у моєму житті”. Після чого я дуже загорівся і захотів спробувати свої сили і вступити до Академії.

First try

Моя перша спроба вступити до Академії була у 2019 році. На той час, як мені здавалося, я вже багато чого знав і точно мав пройти всі відбіркові етапи. І ось минули дні тестування, я здав тест і чекав на результати. І як я був засмучений, коли побачив у своєму кабінеті таке.

test first try

Я дуже засмутився, але знав, що хочу спробувати знову. Наступний рік я продовжував працювати SEO оптимізатором і готуватися до вступу до Академії 2020 року.

Spoiler alert: До речі, зараз уже не потрібно чекати цілий рік, тому що ми запустили зимову Академію.

Second try

У березні 2020 році розпочався COVID. У цей час бізнес в Україні починає втрачати гроші і мене з ще кількома хлопцями скорочують з роботи. І в такі моменти завжди хочеться знайти негатив, але я подумав винести максимум із цієї ситуації. Я вирішив не шукати нової роботи, а full-time готуватися до вступу до Академії. І як ви, напевно, всі зрозуміли з назви цієї статті, вдруге у мене вийшло успішно здати тест.

test second try

Lectures

Після успішного тестування нам відкривали кожні 3-4 дні доступ до лекцій, щоб перевірити наскільки швидко ми засвоюємо новий матеріал. Тут вперше я зрозумів, що все серйозно, тому що до цього я ніколи не писав свій сервер, а одна з домашок була пов'язана з back-end. Я витрачав багато часу на засвоєння матеріалу, дивлячись лекції Академії та шукаючи додаткову інформацію в інтернеті. На цьому етапі я почав помічати, наскільки всі відповідально ставляться до Академії. На будь-яке запитання, навіть безглузде, я завжди отримував розгорнуту відповідь. Якщо я на чомусь застряг, то знав точно, що мені допоможуть. Завдяки цьому я зумів пройти відбіркові лекції і пройти на основний етап навчання.

Загалом для мене відбірковий етап був нелегким, і як виявилося, ще є куди рости. Ми розбиралися з багатьма технологіями, які можуть знадобитися JS розробнику у його повсякденній роботі. Найголовніше, що я відзначив на цьому етапі – не варто робити все ідеально. На пошуки ідеального рішення можна було витратити багато часу, якого в тебе було не так багато.

Important fact: Я приділяв від 8 до 14 годин на навчання на цьому етапі.

Також я почав звертати увагу на коментарі викладачів, які перевіряли мої домашні роботи. На основі цих коментарів можна досить швидко розібратися, як якісніше писати код. Раніше якщо мій код працював, то я все зробив правильно. Але після отримання детального фідбека за кожне виконане домашнє завдання я зрозумів, що код може не тільки працювати, але й бути зрозуміло написаний :)

Team project

Після лекцій розпочався найцікавіший етап Академії – це фінальний проект. Це етап який повністю імітує роботу на реальному комерційному проекті. Тоді я розумів що повинен винести для себе максимум. Тому я намагався брати завдання, які не знав, як зробити. З таким підходом я розібрався як з back, так і з front частинами нашого додатку. Ми розробили проект для візуального відображення даних із підтримкою MySQL, PostgreSQL та MongoDB.

project preview one

project preview two

Найкрутіше, що ми зробили за настановою наших коучів – це заклали гарну архітектуру, яка допомагала нам розширити наш додаток. Наприклад, якщо ми захочемо підключити ще одну базу, нам треба буде вказати параметри бази даних. Те саме ми могли зробити і з видами графіків. Також усі технології, які ми використовували, були up to date, тому знання, які ми отримали, були релевантними ринку праці.

Під час проекту я почав замислюватися над тим, що хочу бути по той бік Академії, уже не в ролі студента. Мені дуже сподобались ті процеси та підходи до роботи та навчання, які застосовувалися в Binary Studio, і раніше я такого не зустрічав. Я зрозумів, що це хороша можливість отримати додаткові навички та досвід, які мені стануть у нагоді в кар'єрі програміста.

First offer

Після 6 тижнів розробки ми закінчили наш проект, презентували його та круто провели час на офлайн випускному. Зустрілися з коучами та командою з якими ми створювали програму. Після випускного розпочався пошук роботи. Я чекав 2 тижні, що мені напишуть з Академії та покличуть на роботу, але цього не сталося, тож я вирішив шукати роботу самостійно. І тут можна написати гайд як проходити технічні співбесіди Junior фахівцям, кинути посилання на літературу, проте цієї інформації й так багато в Інтернеті, тож пропустимо наразі цей крок.

Після Академії знайти роботу було просто, тому що проект що ми реалізували, був найбільш жирним пунктом у моєму портфоліо. Перший оффер від компанії я отримав протягом першого тижня пошуку роботи. Після відправлених 3 резюме мене покликали відразу на 2 співбесіди. Я готувався до технічної співбесіди, але моя співбесіда тривала лише 5 хвилин. Тех фахівець подивився проект, який ми розробили в Академії та сказав, що мене одразу беруть на роботу! Ось так я отримав свій перший офер на роботу програмістом, без жодного технічного питання на співбесіді.

Спершу я думав на першому місці роботи буде багато нових процесів та різних речей, які будуть новинкою для мене. Але фактично перша робота взагалі нічим не відрізнялася від навчання в Академії – ми робили ті самі завдання, збирались на ті самі мітинги та використовували ті ж самі технології.

Binary Studio

І тут уже наближалися новорічні свята, коли зі мною зв'язався HR менеджер з Binary та покликали мене на роботу. Це був найкращий подарунок на Новий рік, не рахуючи подарунка від моєї дружини :) Так 1 лютого 2021 року я вийшов на роботу і вже міг бути частиною Binary Studio вже не в ролі студента.

За час роботи у Binary, я зрозумів дві речі. Перше, основи це ТОП! Коли ти знаєш основи та фундаментальні поняття мови, тобі не проблема перейти на будь-який крутий JS framework і навіть вивчити нову мову програмування. Наприклад, щоб закрити своє перше завдання на Vue, мені знадобився тиждень навчання:) І друге, якщо ти хочеш щось добре знати, варто навчити цього когось іншого. Тому я довго не думав і приєднався до команди, яка розвиває Академію та навчає студентів, щоби вже бути по інший бік.

Зараз можу точно сказати Binary Studio Academy – це ідеальне місце не тільки для новачків у програмуванні, а й для самих працівників Binary Studio. В цій системі навчається та розвивається кожна ланка, а також набирається безцінного досвіду, який можна застосувати не тільки в роботі.

Binary Studio Academy

Перше, що я робив в Академії, перевіряв домашки студентів. Також я відповідав за деякі домашні завдання, мав можливість оновити одне завдання. На цих етапах я намагався ділитися знаннями зі студентами Академії. До того ж я отримав досвід, якого раніше у мене не було, тому що на комерційному проекті найчастіше рев'ю мого коду робить мій Team Lead. А тут мені довелося робити рев’ю великої кількості студентів.

Для проведення Академії залучають багато людей, адже роботи завжди багато, і кожен може знайти щось цікаве для себе. Однією з таких речей була роль коуча в Академії. У мене з'явилася можливість відповідати за проект і спрямовувати його куди завгодно, використовувати будь-які технології. Крім того, що я багато працював зі студентами, що дозволило мені прокачати свої менеджерські та лідерські навички і спробувати технології, з якими наразі раніше не стикався.

Final

Сподіваюся моя історія допомогла вам дізнатися трохи більше про Академію з обох боків. Binary Studio Academy - це гарна можливість для будь-кого, кому цікава ІТ сфера. Більшість процесів в Академії повторюють реальні процеси на комерційних проектах і дають цінний досвід. Так у мене вийшло у 27 років змінити професію SEO фахівця та отримати свою першу роботу в ролі програміста.

Хочу побажати удачі всім, хто пробуватиме свої сили в Академії і зустрінемося вже під час навчання. До зустрічі :)