← Academy Blog

The Decade of Binary Studio Academy: overview

Людина на 60% складається з води, а команда Binary Studio - на 82% з випускників Академії, тож для нас це більше, ніж просто онлайн інтенсив - це ядро нашої культури. Цього року ми проводимо вже 11-ту Binary Studio Academy! 🎉 А значить, стоїмо на порозі нового десятиліття розвитку. Тож слушний час пригадати основні моменти в історії Академії, які привели нас від гуртка за інтересами в офісі невеличкої ІТ компанії в Донецьку до масштабної онлайн Академії з кількома тисячами аплікантів щороку. Поїхали 😉

2011 - Binary Studio Academy стартує з ініціативи розробників Binary Studio. Це були перші в Донецьку курси з програмування, з напрямків РНР і .NET. Відбір і навчання проходили офлайн: відбірковий тест студенти писали на парах в університетах, на інтерв’ю приходили в офіс Binary Studio. Тут же кілька разів на тиждень студенти збиралися на лекції. Перші кілька років Академія була такою: обмежена територіально, не багато людей мали доступ - лише студенти донецьких технічних вишів. До першої Binary Studio Academy 2011 зареєструвалися 60 студентів, випустилися - 13.

BSA 2011

2012 - Додаємо етап проекту. Студенти працюють над ним кілька днів на тиждень, в офісі Binary Studio. Спочатку всі команди створювали один і той самий продукт, використовуючи різні технології. Одним з перших проектів був онлайн музичний програвач: юзер міг створювати свої плей-лісти, додаючи треки з Deezer та шерити їх.

BSA 2012

2013 - Додаємо напрямок С++.

2014 - переламний рік для Binary Studio Academy. Через події на Сході України компанія змушена релокейтитися на Захід (спочатку до Ужгорода, потім - до Львова). Академія починалася, як і зазвичай, офлайн. На момент переїзду групи студентів уже були сформовані, тож ми прийняли рішення переводити Академію у формат онлайн. Звісно, добряче підготуватися і записати якісні лекції часу не було, тож викладачі проводили онлайн трансляції. Відповідно, і над проектом вчилися працювати віддалено - як студенти, так і наші коучі. Використовували усі доступні інструменти, частина з яких вже є практично архаїзмами: Google docs, Hangouts, Skype. У результаті, ми опанували новий для нас формат онлайну, що дало можливість значно масштабувати Binary Studio Academy. На жаль, через нестабільну ситуацію зменшилася кількість випускників: цього року до Академії зареєструвалися 360 учасників, з яких лише 15 дійшли до фіналу. Однак троє випускників з часом стали технічними лідами у Binary Studio, зараз розвивають технічну культуру компанії та допомагають покращувати зокрема Академію.

2015 - адаптуємося до вимог онлайну. Створюємо першу версію LMS - спочатку це був просто веб застосунок для онлайн тестування. Перша онлайн Академія отримує 1500 реєстрацій (проти 350 офлайн реєстрацій у 2014!) Здобуваємо нагороду IT Education Awards. Запроваджуємо новий напрямок - QA. Ускладнюємо етап розробки проектів: тепер проекти - це різні частини однієї веб платформи для корпоративного використання. А також додаємо улюблену частину команди організаторів та випускників - офлайн Demo Day в офісі Binary Studio.

2017 - кількість аплікантів до Binary Studio Academy перебільшила 3 000. Вперше ми випускаємо одразу 6 груп студентів. Відтепер проекти Академії - завершені веб застосунки з елементами мікросервісної архітектури, хмарними сховищами та контейнеризацією. Наприклад, цього року студенти створюють власний аналог Bla-bla-car. Крім веб розробки, починаємо знайомити студентів ще й з мобільною розробкою, створюємо мобільні версії застосунків.

2018 - релізимо LMS 2.0 - тепер це не просто платформа для тестування, а повноцінна система організації онлайн навчання, де кожен студент має особистий кабінет, в якому переглядає лекції, здає домашки і отримує фідбек від викладачів. Проте над вдосконаленням LMS ми не припиняємо працювати і донині. Цього року вперше додаємо елементи Machine Learning (розпізнавання текстів і зображень) до проектів Академії.

2019 - працюємо над покращенням досвіду студентів від процесу навчання. Впроваджуємо додатковий етап - міні-проект, над яким студенти працюють, поки проходять інтерв'ю та чекають на результати зарахування.

BSA 2019

2020 - б’ємо рекорди реєстрацій - 5300 аплікантів! Цього року відкриваємо новий трек - Java, який одразу стає другим за популярністю (після JavaScript), одразу 2 групи Java студентів працюють над проектами. Під час PR кампанії спалахує пандемія, тож ми змушені скасувати офлайн івенти у студентських коворкінгах і читалках, натомість організовуємо Homeference (home + conference) - онлайн трансляції від наших спікерів. Цього року Академію успішно закінчує наймолодший студент - 12-ти річний Рома Меламуд.

Загалом, це була наймасштабніша Академія за весь час свого існування: за кількістю учасників, напрямків навчання і груп, а також за складністю застосунків, над якими працюють студенти. На Demo day, який ми вперше провели не в офісі Binary Studio, а на open air локації, одразу 9 команд презентують свої проекти, серед яких, наприклад, сервіс для відеоконференцій, CI сервіс та аналог Jira.

BSA 2020

2021 - Цього року ми вирішили кидати собі виклики! Приймаємо вольове рішення і відмовляємося від РНР треку - останні кілька років цей напрямок користувався найменшим попитом серед студентів. З бізнес-сторони це рішення також виправдане: дедалі менше замовлень на РНР розробку.

Проводимо пілотну Binary Studio Winter Academy з напрямку JavaScript - цього разу це закритий набір для студентів Binary Studio Academy 2020, яким не вистачило зовсім трішечки, щоб пройти відбір чи завершити навчання.

Плануємо розширювати нашу експансію і виходити за межі України, розпочинаємо з сусідів - Binary Studio Academy відчиняє віртуальні двері для студентів з Білорусі. Уважні читачі могли зауважити, що наші пости в соцмережах стали дублюватися російською - для того, щоб усі учасники Академії нас розуміли :)

Binary Studio Academy - це динамічний освітній проект, який розвивають ентузіасти й фанати своєї справи. Ми регулярно оновлюємо наші курси, переглядаємо напрямки навчання й змінюємо за потреби. Ми прагнемо надавати якісну й актуальну ІТ освіту, яка відповідає вимогам часу. Ми впевнені у тому, що наш онлайн курс ефективний, а знання, які ми надаємо, - затребувані в ІТ індустрії, адже 95% випускників Binary Studio Academy знаходять роботу впродовж двох місяців після завершення навчання.

Академія не стала б таким масштабним освітнім проектом без енергії та натхненної роботи команди Binary Studio Academy та, звісно, без участі й фідбеків студентів.

Ми неймовірно вдячні вам за те, що ви довіряєте нам ваше навчання і старт кар’єри. Вриваймося до нового десятиліття крутих досягнень разом!