← Academy Blog

Чому я кожного року викладаю в Академії

    Проведення Академії - це неймовірно важко, бо доводиться суміщати з основним проектом. Більше того, в менторів ще є особисте життя, хобі, крім програмування (їх, повірте, доволі багато). Насправді, кожного року перед ретроспективою Академії я питаю себе, чи хочу я знову приділяти час роботі над контентом і процесами Академії та реалізації проекту зі студентами. Зазвичай перша думка - це ні. Хочеться, як мінімум, зробити перерву чи взагалі змінити фокус, але через кілька місяців починаєш згадувати всі минулі Академії - і знову хочеться отримати додаткові емоції від реалізації ідей та вивчення чогось нового (а дедлайни реально допомагають як з емоціями, так і з цілями).

    Повертаючись в далекий 2012 рік, коли я вперше познайомився з Академією, я згадую HR-ів компанії, які приходили до універу і давали роздруковані тести десь з 20 питань (тоді там ще була навіть задача на логіку). Сьогодні Академія функціонує повністю онлайн, приймаючи кілька тисяч реєстрацій і випускаючи десятки студентів щороку.

    Академія дала мені дуже багато знань та 2.5 місяці постійних технічних та ментальних випробувань. Відразу пригадується, як я через погані навички з git стер всі зміни за день і півночі витратив на реалізацію завдання знову. Також в пам’яті спливають тікети з величезною кількістю баг-фіксів напередодні демок для product owner.

    image

    Закінчити Академію було доволі важко, але я на той момент навіть не міг собі уявити, наскільки важко підготувати і провести її. Якщо Вам здається, що важко підготувати матеріал для кількох студентів, спробуйте зробити це для пари сотень різного віку (найстаршому студенту в Академії було 37 років, наймолодшому - 17) та досвіду (хтось використовує Академію для переходу на іншу технологію, а хтось тільки вчора спробував написати Hello World! на JS). За чотири роки я спробував майже всі ролі: рядового лектора , контрібутора самого порталу Академії, ментора команди та ще багато інших (не був тільки product owner-ом). Протягом цього часу в мене формувалося багато як позитивних, так і негативних вражень. Були студенти, яким не подобалося використання англіцизмів на лекціях, були такі, що намагалися ставити свої умови і перетягувати на себе ковдру на етапі проектів. Бувало і таке, що менше ніж за годину до фінальної презентації проект не запускався. Але позитивних моментів було набагато більше, і нижче я хочу розказати, чому ж я досі проводжу своє літо, викладаючи в Академії.

    Перш за все, це самі студенти. Уявіть собі, у 2018 році до Академії подали заявки понад 3500 людей з усієї України. Після кількох етапів відбору почали навчання 115 студентів, а закінчили - близько 50. 18 студентів отримали пропозицію приєднатися до компанії і продовжують реалізовувати з нами різні проекти. Переважна більшість аплікантів - це доволі молоді хлопці та дівчата, студенти 3-5 курсів університету, тож щороку я маю змогу спілкуватися з молоддю різних поглядів. Ми ділимося своїм досвідом один з одним, окрім лекцій і проекту, ми час від часу можемо зібратися подивитися етап формули 1, сходити на футбол чи просто десь прогулятися. Саме ж фінальне демо для мене - завжди дуже важлива подія, яка дарує багато емоцій, смішних та цікавих історій різних команд та дружню компанію активних людей, що націлені на досягнення результату.

    Академія вчить постійно вдосконалюватися. Зазвичай, процес підготовки починається в лютому, а випускний проводиться у вересні. За цей час приблизно третина офісу бере активну участь у створенні як контенту, так і процесів в Академії. В нас вже є визначені принципи та підходи, але в той же час , щороку ми додаємо щось нове. Все починається з ретроспективи, коли ми намагаємося вирішити, що було зроблено добре, що треба ще покращити. На основі зібраних відгуків студентів ми визначаємо, чи спрацювали впровадженні зміни, та намагаємося покращити те, що спрацювало гірше за наші очікування. Коли Академія вперше перейшла на онлайн формат - більшість лекцій були в режимі live, оцінювання домашніх завдань велося через скайп, було лише 3 команди, які робили один і той самий додаток на різних платформах. Станом на 2018 рік було записано та змонтовано більше 50 лекцій, перевірено більше тисячі домашніх робіт та реалізовано 7 різних проектів з різних доменів.

    Академія допомагає прокачати технічні знання кожного викладача. Щоб підготувати лекцію, необхідно перш за все формалізувати свої знання з певної технології, придумати та реалізувати приклад. Завжди знаходиться те, чого ти ще не встиг спробувати на своєму проекті. Більше того, сама програма щороку оновлюється і доводиться розбиратися в нових версіях фреймворків та бібліотек. Зазвичай, щоб підготувати 1 лекцію, необхідно кожного дня виділяти пару годин хоча б протягом тижня.

    Коли черга доходить до самого проекту для командної розробки, то кожного року умови ускладнюються. Менторам команд пропонують використати технології, що розширюють їх основний стек (наприклад, використання elasticsearch, спробувати інший cloud provider, додати використання RabbitMQ та інше). Таким чином, менторам необхідно виділяти час, щоб поглинути глибше в додатковий стек технологій , підготувати специфікації, архітектуру та різні схеми, які студенти будуть використовувати при реалізації проектів. Також хочеться додати, що тематика проектів підбирається з тенденцій поточного року. За весь час існування Академії були реалізовані як звичайні веб-додатки, так і комплексний інтранет, що складався з близько 10 незалежних сервісів, а також мікросервісні додатки, що базуються на хмарній архітектурі.

    Академія допомагає викладачам приміряти на себе ролі team lead, project manager, product owner. З одного боку, ми намагаємося емулювати студентам повністю середовище комерційної розробки, а з іншого - ми дозволяємо програмістам компанії спробувати себе в інших ролях і подивитися на самих себе з позицій, які зазвичай займають замовники. Оскільки ми щодня комунікуємо зі своїми замовниками, час від часу виникають ситуації, коли ми не розуміємо один одного, бо мислимо трохи різними термінами та доменами. Спробувавши себе в інших ролях, ти починаєш дивитися на процеси розробки під різними кутами, що підвищує якість продуктів і спрощує взаємодію з рештою команди.

    Іншими вагомими причинами, чому я продовжую брати участь в Академії, є сам виклик пробігти додаткову милю, отримання додаткового досвіду та можливість експериментувати. За своєю природою я доволі азартна людина і полюбляю змагатися. За останні кілька років я прочитав багато книжок (в 2018 році я брав участь у парі, чи прочитаю за рік 65 книжок) з розвитку різних так званих hard та soft навичок. Проблема з цими книжками в тому, що через різні причини доволі складно інтегрувати всі поради та методи. Академія дає додаткову можливість втілювати знання, отримані з різних джерел, і робити висновки щодо того, чи це працює, чи ні.

    В той самий момент треба розуміти, що викладачам та менторам не надається карт-бланш на втілення всіх своїх ідей. Кожна лекція, а особливо, кожне нововведення чи підхід до керування командою, підлягають доволі суровому ревью колег. Ми розуміємо, що сама Академія не є нашим особистим playgroundом і ми максимально відповідально підходимо до навчання людей, що готові приділити майже все літо нашій Академії. Більше того, в кожної людини в компанії є особистий план розвитку, в який включається також і підготовка до Академії за багато місяців до її початку (це стосується як soft, так і hard навичок).

    Є ще кілька причин, через які я кожного року витрачаю багато сил, емоцій та часу на Академію. Протягом літа, звісно, є моменти, коли хочеться просто поїхати кудись відпочити і нічого не робити, але щороку на фінальній зустрічі з усіма командами я отримую насолоду, спілкуючись з ними та дивлячись на реалізовані проекти. Я отримую позитивні емоції від всіх, хто дійшов до кінця. Щоразу, коли Академія закінчується, я беру тайм офф, щоб дійсно відпочити після напруженої роботи і через деякий час розумію, що в мене ще багато ідей, які можуть бути реалізовані, і, згадуючи емоції з фінальної демки проекту, починаю готуватися до наступної Академії.

    image

    image

    image