← Academy Blog

Binary Studio Academy чи інші безкоштовні курси?

Intro

Прийом! На зв’язку команда Академії.

У цьому матеріалі ми б хотіли розібрати ключові особливості Binary Studio Academy та порівняти її з іншими безкоштовними курсами від ІТ-компаній. Ми готували це чтиво для тих, хто порівнює Академію з іншими можливостями і вагається, куди ж спрямувати свої зусилля, щоб не прогадати.

Насамперед хочемо сказати, що така ситуація - це цілком ок. На ринку зараз дуже багато різних варіантів, ІТ-сфера активно розвивається, тому може бути досить важко розібратися в усіх відмінностях різних програм.

Наголосимо, що ми тут говоримо суто про безкоштовні курси від ІТ-компаній. Платні курси та курси, де студенти платять після навчання, ми не розглядаємо. По-перше, ми з такими організаціями переслідуємо різні цілі. По-друге, платні курси часто орієнтовані на тих, хто входить в професію з нуля. В Академії ж, щоб пройти відбір, необхідно мати базові знання зі своєї дисципліни.

Отож, поїхали!

Відбір

Відбір до Академії ми проводимо з однією лише метою - залишити достатню кількість мотивованих людей, яких ми зможемо повноцінно навчити. Binary Studio - невелика компанія, зараз нас десь 120 людей, з яких не менше 80 бере безпосередню участь в роботі над Академією. Більшість з цих людей - це наші невтомні девелопери, які перевіряють ваші домашки, дають фідбеки, спікуються в чаті, менторять вас під час розробки проекту. Тому в нас є обмеження по тому, скільки людей ми можемо навчати без втрати якості процесу.

Отож, відбір в Академію проходить повністю в онлайні та має 3 фази: вступне тестування, серія домашніх завдань та інтерв’ю в Zoom. Після кожної з фаз ми прозоро комунікуємо результати та орієнтуємо, що відбуватиметься далі через пошту та телеграм. В більшості інших курсів ситуація теж буде схожою, вам, як мінімум, потрібно буде пройти вступне тестування та інтерв’ю. Щодо етапу домашок - то він присутній не у всіх курсах. Для нас же він дуже важливий, адже це єдиний спосіб перевірити ваші навички написання коду до Академії. Важливо зазначити, що на цьому етапі ми перевіряємо не те, що ви вже знаєте, а те, як ви засвоюєте інформацію за певний проміжок часу. Ми даємо три відеолекції з конспектами і домашнє завдання до кожної з них. Для виконання кожної домашки ви можете передивлятися лекцію стільки разів, скільки вам потрібно, вивчати матеріали, які ми надаємо, або ж використовувати додаткові ресурси. Отже, на цьому етапі ви вже активно навчаєтеся і придивляєтеся до формату: чи буде вам комфортно навчатися з нашим підходом і темпом.

Інші курси, які проходять онлайн, так само проводять і всі відбіркові етапи в онлайні. Якщо ж ви подаєтеся на програму курсу чи стажування, яка прив’язана до конкретного міста, то цілком можливо, що вам доведеться проходити тест чи інтерв’ю офлайн. Однією з переваг, котру відзначали наші випускники, було те, що інтерв’ю в Академію можна було призначити на будь-який зручний час, що дуже допомагало тим, хто до вступу в Академію працював чи здавав сесію. А вже під час вже Академії працювати буде досить важко, майте на увазі :)

Відбір до Академії може здаватися досить довгим - майже 2 місяці з кінця квітня до середини червня. Але повірте, в підсумку це того варте. Ви можете також запитати: “А навіщо витрачати стільки часу на відбір без впевненості, що тебе візьмуть? Краще вже піти на інші курси, там все швидше”, і це буде частково справедливо. Є курси, на яких відбір триває приблизно місяць-півтора, а не два. Чи є курси, які стартують раніше. Ми б вам порадили спробувати пройти відбір і там, і в Академії. Ви отримаєте більше досвіду та зможете порівняти процес на різних програмах. І якщо доведеться обирати (а це крута ситуація, погодьтесь!), то ви оберете собі курс, який вам більше до вподоби. Профіт :)

Технології

Ми ретельно добираємо технології для кожного напрямку, і всі вони розраховані на те, щоб ви вміли розробляти комплексні веб-застосунки. Для JS, наприклад, цe JavaScript (ES2019), TypeScript, Node.js, Express.js, Passport.js, MongoDB, PostgreSQL, GraphQL, Docker, socket.io, HTML5, SASS, Webpack, Semantic UI, React та React Native. Для .NET - ASP.NET Core, EF Core, Azure, Docker, Angular, ES6, TypeScript й не тільки.
На інших курсах ви можете побачити в програмі дещо інший стек технологій для того ж напрямку, що є цілком нормальним. ІТ-компанії навчають спеціалістів, так би мовити, “під себе”, тому якщо в компанії більшість клієнтів - ентерпрайз (великі корпорації), то й навчатимуть вони технологіям, які використовуються на таких проектах. Основні клієнти Binary Studio - це малий та середній бізнес, стартапи, тому ми фокусуємося на технологіях, які дозволяють будувати застосунки швидко та надійно, а також надають гнучкість в плані внесення змін та підтримки. Тому вивчайте списки технологій на сайтах курсів уважно та обирайте те, що вам більше до душі і в чому б ви хотіли розвиватися. Якщо у вас є якісь конкретні питання з приводу технологій, яких ми навчаємо, до вступу в Академію - запитуйте нас у нашому фейсбуці чи телеграм-боті, ми з радістю все розкажемо.

Навчання

Навчання в Академії проходить повністю в онлайн форматі та на базі нашої власної LMS (learning management system). На першому етапі навчання студенти опрацьовують матеріали (відео + пояснення) та виконують домашні завдання до них (так само, як відбувається на другому етапі відбору). Викладачі їх перевіряють, дають фідбек та допомагають з питаннями, якщо ті з’являються. В студентів постійно є доступ до чату з викладачем, який завжди відповідає в рамках одного дня. На другому етапі студентів ділять на групи по 10-12 чоловік, які займаються розробкою проекту. В кожної команди є 2 коучі, наші досвідчені девелопери, які допомагають організувати роботу, дають фідбеки та допомагають з проблемами. Але варто відзначити, що всі умови роботи ми максимально наближаємо до комерційних, навантаження йде високе. Щоранку ви будете зідзвонюватися з командою для обговорення задач на день, щовечора будете звітувати один перед одним та ділитися труднощами чи успіхами. А щотижня відбуватимуться демо для продакт овнерів, яким ви будете розповідати про свою роботу та обґрунтовувати ті чи інші рішення. Буде важко, але після такого, ви почуватиметеся впевнено на своєму першому справжньому проекті в ІТ-компанії.

Враховуючи, що навчання відбувається суто онлайн, то порівнювати Академію за процесом можна лише з іншими онлайн-курсами. На деяких програмах теоретичний матеріал подається в форматі зум-лекцій для всього потоку. Плюсом такого підходу є те, що студенти можуть задати запитання, які в них виникають одразу та отримати відповіді. До того ж, створюється враження повноцінного навчання: заняття паралельно з іншими студентами у визначену годину. Це власне, багато для кого буде і мінусом, бо ви не зможете проходити теорію у власному темпі, а доведеться підлаштовуватися під графік програми. Ми не беремося оцінювати ефективність такого підходу. Знову ж таки, всюди є свої плюси та мінуси. В Академії ми вклали багато зусиль в те, щоб лекційний етап був максимально продуктивним для всіх. Тому всі матеріали в нас заздалегідь записані та пояснені, а в разі виникнення питань чи труднощів - у вас є чат з викладачем та загальний чат з іншими студентами для обміну досвідом. Для нас цей формат є перевіреним досвідом як найдієвіший і для нас, і для студентів, що вони самі й відзначають. Крім того, ми докладаємо чимало зусиль, аби наша програма була актуальною: щороку переглядаємо і оновлюємо застарілий матеріал, а також перезапусуємо лекції відповідно до фідбеку студентів.

Етап проекту нам досить важко порівняти з іншими програмами, бо нам не вдалося знайти аналог того, що є у нас. Ви дійсно навряд чи знайдете етап проекту, де за 1,5-місяці ви з нуля зможете розробити складну веб-платформу на кшталт Zoom чи Slack, при цьому взявши участь як в роботі над фронтенд задачами, так і в роботі над бекендом. Наші випускники відзначають, що те, що вони робили на проекті в Академії, повністю відповідає реаліям роботи в ІТ-проекті після працевлаштування. В цьому і є суть, що ми створюємо для вас умови, максимально наближені до комерційної розробки, щоб ви оволоділи навичками тайм-менеджменту, комунікації, взаємодії з командою та, звісно ж, написання якісного коду.
Тому робота над проектом виходить досить інтенсивною, зазвичай студенти витрачають більше 8 годин на день.

Працевлаштування

Отож, як відбувається працевлаштування після Binary Studio Academy? Після закінчення Академії ми пропонуємо найкращим випускникам приєднатися до команди Binary Studio. Ми ніколи не називаємо наперед цифру, скільком людям ми зробимо пропозицію, тому що це залежить від багатьох факторів. В середньому до Binary Studio приєднуються 30-35% тих, хто закінчив Академію. Але це не означає, що решта випускників не достатньо хороші. Як показує наша статистика, 95% випускників знаходять роботу в перші 2 місяці після закінчення Академії. І ми цим дуже пишаємося.

На інших курсах ви можете бачити цифру в 70% працевлаштованих в штат по закінченню курсу чи навіть більше. Ми не беремося оцінювати, правда це чи ні, але мусимо відмітити, що у великих ІТ-компаній дещо інакші можливості, ніж у нас. Вони можуть собі дозволити наймати багато людей на внутрішні проекти, та й загалом, обсяг проектів і відповідно варіантів працевлаштування в них буде більший. Враховуйте цей фактор при виборі та пам’ятайте, що після закінчення Binary Studio Academy перед вами відкриті двері на будь-які junior позиції в українських ІТ-компаніях, адже ви здобудете актуальні знання, попрацюєте в умовах, близьких до реальних, і отримаєте повноцінний проект до свого портфоліо.

І наостанок

Сподіваємося, що ми змогли вам допомогти подивитися об’єктивніше на Академію та порівняти її з іншими можливостями. Якщо ми могли б підсумувати та назвати одну ключову відмінність Академії від інших програм, то це було б те, що в Академії ви отримуєте більше уваги та підтримки впродовж навчання за рахунок того, що ми навчаємо один потік одночасно та всі наші зусилля спрямовані на ваш прогрес. Це відмічали наші випускники, які до цього проходили інші програми.

Розглядайте Академію та інші варіанти як можливості дізнатися щось нове та кинути собі виклик. Досліджуйте, пробуйте формати, які вам подобаються і не бійтеся подаватися на кілька програм одночасно. В підсумку, якщо ви пройдете в кілька місць, це буде a nice problem to have - обирати кращу програму. Успіхів!